הגיע זמנה של הדלעת. המראה שנגלה אלי בדרך לצפון הזכיר לי שאנחנו כבר בדרך לראש השנה, עצי הרימון עמוסי פרי ושטחים עצומים מרופדים בדלעות.

גם בשווקים ובסופרים הדלעת מככבת, יפה וכתומה ורעננה.

צילום פרטי

הכנתי ממנה שני סלטים. הראשון מהמטבח הצפון אפריקאי, הטריפוליטאי, סלט טירשי (צ'ירשי) בתיבול מעודן שמתאים לקיץ ומשביח ומקליל כל צלחת קוסקוס, אבל מומלץ גם בכריכים.

בסלט השני שיחקתי עם הדלעת לכיוון המזרח הרחוק - הקפצתי ברוטב אסייתי, חיברתי לקוסקוס ירוק וריחני, ומעל הכל הליים הנפלא, שמגיח לעונה קצרה ונעלם מהר מדי וכדאי לא לפספס.

סלט טירשי

חתיכת דלעת בגודל של כ־400 גרם

3-2 זוקיני או קישואים קלופים חלקית (מעין זברה)

2 גזרים קלופים

תפוח אדמה או שניים קטנים קלופים

4-3 שיני שום קלופות

מעט שמן

מיץ מחצי לימון

רבע כפית מלח לימון

חצי כפית כמון טחון

כפית קימל גרוס גס

מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

 פורסים את הירקות לחתיכות גדולות ועבות, מעבירים לסיר עם מים עד כדי כיסוי ומביאים לרתיחה עדינה.

חשוב שהירקות יהיו 'אל דנטה' וישמרו על המרקם והצבע. אנחנו לא רוצים סלט מרוסק ואפור.

כדאי שהרתיחה תהיה על אש בינונית נמוכה, שייקח מעט יותר זמן ונקבל סלט מלא חן.

מסירים מהאש ומסננים. מועכים בעזרת מזלג מעיכה קלה, כל אחד לפי המידה שהוא אוהב. אני מעדיף שהמרקם יהיה גס וכפרי.

מתבלים, טועמים תוך כדי ומשפרים טעמים. שומרים במקרר בצנצנת זכוכית.

צילום פרטי

סלט דלעת וקוסקוס ירוק

כוס קוסקוס מוכן חמים (אפשר בורגול)

דלעת כ־400 גרם, חתוכה לקוביות

צרור כוסברה קצוצה גס

צרור נענע קצוצה גס

צרור פטרוזיליה קצוצה גס

צרור סלרי, כולל גבעולים דקים רעננים, קצוץ גס

ליים - קליפה מגוררת ומיץ

4-3 שיני שום קצוצות גס

חופן צימוקים, עדיף אוזבקים (לא חובה)

פלפל שחור גרוס

מלח ים

שמן זית 

הרוטב:

כף וחצי עד שתי כפות סויה

חצי כפית שמן שומשום

כף סילן

2 כפות שמן זית

כף חומץ אורז או רגיל

מיץ מלימון, עדיף ליים

2 שיני שום כתושות

צ'ילי גרוס

מלח

אופן ההכנה:

מערבבים בעזרת מטרפה את כל חומרי הרוטב למרקם אחיד. מניחים בצד.

מערבבים את כל הירוקים עם הקוסקוס. מניחים בצד.

מחממים מעט שמן זית במחבת גדולה, מוסיפים את קוביות הדלעת, מתבלים בפלפל שחור גרוס ומלח ים ומטגנים כחמש דקות.

מוסיפים את הצימוקים והשום ומקפיצים יחד עוד כמה דקות. מנמיכים אש, מוסיפים כשתי כפות מהרוטב וחצי ממיץ הלימון, מכסים ומבשלים עוד כחמש דקות עד שהדלעת מתרככת (קלות, לא להרוג). מסירים מהאש.

 מוסיפים חצי מקוביות הדלעת לקוסקוס והירוקים, יוצקים מעט מהרוטב ומערבבים בעדינות.

מוסיפים מעל את שאר קוביות הדלעת ומיץ הלימון, מפזרים את גרידת הלימון, מגישים ונהנים.

פרוסות של צ'ילי חריף או מתוק יוסיפו לטעם ולמראה.