דילים וטעמים
יוסי ניסן (49), ראש מועצת להבים, מודה שהרבה יותר קל לבשל אוכל מאשר מהלך פוליטי ומתגעגע לבלינצ'ס גבינה שאמו ז"ל הייתה מכינה בחג השבועות

יוסי ניסן: "אני אוהב מאכלים חלביים המזוהים כל כך עם חג השבועות". צילום פרטי

מה אתה אוהב יותר, מאכלים חלביים או בשריים? "אני אוהב מאכלים חלביים המזוהים כל כך עם חג השבועות".
מה קל יותר, לבשל אוכל או מהלך פוליטי? "לבשל אוכל הרבה יותר קל".
זיכרון ילדות משבועות: "מפגש משפחתי ואכילת בלינצ'ס גבינה שאמי ז"ל היתה מכינה".

מתכון לתפוחי אדמה ובטטות בתנור
מצרכים:
קילו וחצי תפוחי אדמה
קילו וחצי בטטות
שני בצלים גדולים
100 גרם חמאה
מעט אורגנו
מעט טימין
תבנית אפיה גדולה
שמן זית
מעט מלח גס לפי הטעם

אופן ההכנה:
קולפים את תפוחי האדמה והבטטות, חותכים לקוביות בינוניות, חותכים את הבצלים לחצי ולרצועות דקות. מכניסים הכל לתבנית, מפזרים את הטימין, האורגנו, שמן הזית והמלח. מערבבים היטב ומכניסים לתנור שחומם ל־180 מעלות למשך שעה וחצי עד שעתיים ומערבבים מדי פעם עד להשחמה. חמש דקות לפני הסיום, מפזרים את החמאה על כל התבנית ומערבבים ומכניסים לתנור לחמש דקות אחרונות.

מים וששון
בחג השבועות אף אחד לא נשאר יבש, תשאלו את בני ביטון (59), ראש עיריית דימונה וסגן יו"ר מרכז השלטון המקומי, שהוא וחבריו היו דואגים להרטיב כל מי שעבר תחת הרדאר שלהם

בני ביטון: "אני מעדיף מאכלים בשריים כמי שגדל על טהרת המטבח המרוקאי". צילום פרטי"

מה אתה אוהב יותר, מאכלים חלביים או בשריים? "אני מעדיף מאכלים בשריים כמי שגדל על טהרת המטבח המרוקאי, אבל רעייתי, שהיא ממוצא פולני, יודעת לפנק אותי בכל סוגי המאכלים".
מה קל יותר, לבשל אוכל או מהלך פוליטי? "קל יותר לבשל אוכל, אבל אף אחד לא ערב לך שייצא טעים. בפוליטיקה, הדברים גם לא טעימים וגם לא נעימים".
זיכרון ילדות משבועות: "כמו כולם, היינו מתיזים מים אחד על השני, לעיתים שמנו בדלי מים, לא רק מים (והמבין יבין), ובליל השבועות קרה לא אחת שנשארנו ערים עד לחצות הליל כדי לצפות בשמיים".

מתכון לעלי גפן ממולאים בגבינות צאן
"את המתכון 'גנבתי' מהשף ישראל אהרוני החביב עליי, מדובר במתכון כשר", מספר ביטון.

מצרכים:
כחצי קילו גבינת צאן שמנה
רבע כוס שמן זית
4 שיני שום כתושות
כף עלי טימין
בזיליקום קצוץ
מלח ופלפל שחור
עלי גפן

אופן ההכנה:
מערבבים יחד את השום, השמן, עשבי התיבול, המלח והפלפל. יוצקים ומשהים למשך שעה וחצי לערך. מבשלים את עלי הגפן במי מלח כ־20 דקות. לאחר מכן, שוטפים אותם ופורשים אותם. מחממים את התנור בחום שנע בין 150-200 מעלות, שמים בתוך העלים את הגבינה המתובלת, מקפלים ומגלגלים.
מניחים את העלים הממולאים בתנור, מורחים אותם בשמן זית וממתינים בין 4 ל 5 דקות עד שמוציאים מהתנור ומגישים חם. אפשר ורצוי לאכול את עלי הגפן עם תוספות כמו זיתים, צנוניות ובצלים קטנים.

הולכים על רטוב
איציק דנינו (54), ראש עיריית אופקים, נזכר במלחמות המים עם ילדי השכונה. "בכל שנה היינו מנסים לשדרג את המלחמות ועם הזמן הוספנו להן קמח, ביצים ואורז, ארוחה של ממש"

איציק דנינו: "כורח המציאות מצריך ממני, לא פעם, גם מהלכים פוליטיים לטובת העיר אופקים". צילום: הרצל יוסף

מה אתה אוהב יותר, מאכלים חלביים או בשריים? "האמת, שאני אוהב גם וגם. אני לא רואה את עצמי מעדיף אחד על חשבון השני".
מה קל יותר, לבשל אוכל או מהלך פוליטי? "אני מעדיף לבשל למשפחה שלי אוכל, אבל כורח המציאות מצריך ממני, לא פעם, גם מהלכים פוליטיים לטובת העיר אופקים".
זיכרון ילדות משבועות: "אני זוכר שהיינו מחכים בציפייה לחג השבועות, בעיקר בגלל מלחמות המים של כל ילדי השכונה. בכל שנה היינו מנסים לשדרג את המלחמות ועם הזמן הוספנו להן קמח, ביצים ואורז, ארוחה של ממש".

מתכון לפוקצ'ה
מצרכים לבצק:
3 וחצי כוסות קמח שמרים לפיצה ופוקצ'ה (כ־500 גרם)
6 כפות שמן זית
2 כפיות סוכר
1 כפית מלח גדושה
כוס וחצי מים פושרים

מצרכים לציפוי ומילוי:
6 כפות שמן זית
6 כפות מים
מלח גס
עלי ענף רוזמרין
2 שיני שום קצוצות
פלפל, בצל, חציל, עגבניות פרוסות, או כל ירק אחר שאוהבים

אופן ההכנה:
מעבירים לקערה את הקמח, סוכר, מים פושרים, שמן זית ומערבבים עד שמתקבל בצק חלק. לקראת סוף הלישה מוסיפים קמח. מוציאים את הבצק למשטח עבודה, מורחים מעל שמן למניעת התייבשות, מכסים במגבת ונותנים לבצק לנוח במשך 15-10 דקות. מחלקים את הבצק לשני חלקים ושמים כל חלק במגש אפייה משומן. מכסים את הבצק ומשאירים לתפוח במקום חמים למשך שעה עד שהבצק מכפיל את נפחו.

כשהבצק תפוח, לשים אותו להוצאת האוויר ומשטחים ידנית כל חלק. מפזרים מלח מעל, מכסים במגבת ומתפיחים למשך 40 דקות. שמים על כל פוקצ'ה שלושה־ארבעה כפות גדושות של תערובת שמן זית ושום קצוץ ויוצרים גומות בעזרת האצבעות. מפזרים ירקות ועלי רוזמרין במעגלים, מכסים במגבת ומתפיחים במשך 60 דקות נוספות. אופים בתנור שחומם מראש לחום של 240-220 מעלות, במדף התחתון, במשך 15 דקות עד להזהבת הבצק.

ככה עושים חיים
הוריו של ערן דורון (47), ראש מועצת רמת הנגב, היו לוקחים אותו מדי חג שבועות ליהנות מבילוי רטוב במגלשת המים הענקית בקיבוץ נחשולים

ערן דורון: "יש שני דברים שלעולם אינך רוצה להראות לאנשים כיצד אתה עושה אותם - חוקים ונקניקיות". צילום: עידן דרור

מה אתה אוהב יותר, מאכלים חלביים או בשריים? "אני אוהב יותר מאכלים חלביים".
מה קל יותר, לבשל אוכל או מהלך פוליטי? "נהוג לומר שיש שני דברים שלעולם אינך רוצה להראות לאנשים כיצד אתה עושה אותם - חוקים ונקניקיות".
זיכרון ילדות משבועות: "הזיכרון העיקרי שלי מחג השבועות הוא שההורים היו לוקחים אותי לקיבוץ נחשולים והיתה שם מגלשת מים ענקית, לפחות ככה אני זוכר אותה, במרכז הדשא הגדול. זה היה כיף גדול".

מתכון לפשטידת ברוקולי
מצרכים:
ברוקולי
3 ביצים
3 כפות קמח
מעט אבקת אפייה
גביע קוטג'
גביע גבינה לבנה
שמנת חמוצה
גבינה צהובה מגורדת
מלח ופלפל

אופן ההכנה:
מסדרים תחתית בצק פריך מלוח בתבנית משומנת. בקערה מערבבים שלוש ביצים, שלוש כפות קמח, מעט אבקת אפייה, גביע קוטג', גביע גבינה לבנה, שמנת חמוצה וגבינה צהובה מגורדת. מוסיפים ברוקולי ומתבלים במלח ופלפל לפי הטעם. מכניסים לתנור ב־180 מעלות עד שהפשטידה מזהיבה ומגישים בתיאבון לצד תה קר עם נענע.

פשטידת הברוקולי של ערן דורון. להגיש ליד תה קר עם נענע. צילום: עידן דרור

מזון לנשמה
בישול זה סוג של תרפיה לנפש בשביל שמעון מזוז (64), ראש מועצת מיתר. "כשיש לי זמן אני משתדל להיכנס למטבח ולעזור בבישולי הבית", הוא מספר

שמעון מזוז: "אני זוכר שהיו מלחמות מים בין ילדי השכונה. כמובן שהכל היה באווירה טובה ושמחה". צילום: דניאל כהן

מה אתה אוהב יותר, מאכלים חלביים או בשריים? "בני העדה הטוניסאית פחות אוכלים מאכלי חלב. אני אוכל די מעט מאכלים חלביים, ובשגרת היום שלי אני לרוב אוכל מאכלים שהם פרווה. אם אני צריך לבחור בין חלב או בשר, אני מעדיף מנה בשרית. חשוב לי לציין שאני משתדל להכין את הקציצות כשהילדים לא בבית, אחרת לא יישאר מה לאכול בשבת או בחג".
מה קל יותר, לבשל אוכל או מהלך פוליטי? "לבשל אוכל זה תענוג ועבורי זה סוג של תרפיה לנפש. כשיש לי זמן, אני משתדל להיכנס למטבח ולעזור בבישולי הבית. מהלך פוליטי זה בדיוק ההפך מזה - זה ממש לא תרפיה, וחלק מהפרוצדורות לא בדיוק גורמות לך לשקט נפשי".
זיכרון ילדות משבועות: "יש לי זיכרון שמלווה אותי עד היום, והוא מהימים בהם עליתי לארץ בגיל 14 עם המשפחה מטוניס, ישירות לשכונה ד' בבאר־שבע. אני זוכר שבימים שלפני החג, וכמובן ביום החג עצמו, היו מלחמות מים בין ילדי השכונה. איפה שלא היית עובר, היו מתקיפים אותך עם שקיות מים, צינורות גינה וכל מה שבא ליד. כמובן שהכל היה באווירה טובה ושמחה".

מתכון לקציצות טוניסאיות/כפיתות/בולט
מצרכים:
(כמות ל־80 יחידות):
8 תפוחי אדמה בגודל בינוני
5 בצלים בגודל בינוני
2 צרורות פטרוזיליה, צרור כוסברה וצרור שמיר
3 עלי סלרי
5 שיני שום
חבילה של פירורי לחם או קמח מצה
7 ביצים
2 כפות פפריקה, 2 כפות מלח, 2 כפות ראס אל חנות, כף פלפל שחור וכף כורכום
חצי קילו חזה עוף - כל המרבה הרי זה משובח

אופן ההכנה:
שוטפים היטב את כל הירקות ולאחר מכן קוצצים כמה שיותר דק. לאחר מכן, מרסקים את תפוחי האדמה ומערבבים את הכל לעיסה אחת. לוקחים שבע ביצים ומכניסים לתערובת שלוש ביצים שלמות וארבעה חלמונים. את ארבעת החלבונים שנשארו, שומרים בצד לצורך הטיגון. מוסיפים לתערובת את כל התבלינים על פי הכמות הרשומה ומערבבים היטב את כל העיסה ביד. יש להקפיד על עבודה עם כפפות, על מנת שהעיסה לא תידבק לידיים.

מחממים שמן בסיר טיגון. יש לדאוג שהשמן לא יהיה רותח, כדי שהקציצות לא יישרפו. טיפ: כדי לבדוק את מידת החום, אפשר לזרוק לסיר חתיכת גזר. יוצרים קציצות מהתערובת ומטגנים עד לקבלת גוון חום־זהוב. המלצת הגשה: חוצים את הקציצות לשניים, מוסיפים לימון, מלח ופלפל שחור. אפשר להוסיף ערק, בירה או וויסקי.

הכפיתות של שמעון מזוז. בתיאבון! צילום: דניאל כהן